Успешни родни хайтек компании ще представят България на 87-ия Международен солунски панаир, на който

...
Успешни родни хайтек компании ще представят България на 87-ия Международен солунски панаир, на който
Коментари Харесай

Светът говори за новото лице на България

Успешни родни хайтек компании ще представят България на 87-ия Международен солунски панаир, на който страната ни е почетен посетител

Светът не стопира да написа новата си софтуерна история и България все по-често е основна част от нея.

През последните години български високотехнологични компании трансформират цели промишлености от медицината до Космоса.

Всички тези хора и екипи, заредени със познания, сила и упоритости, са новото софтуерно лице на България, което има всички шансове да я трансформира в международен център за проучвания и високотехнологични нововъведения.

Един от пътищата към реализирането на тази визия е

основаването на бази за образование и изследвания,

каквито има по целия свят. Стъпка в тази посока е основаването на първия по рода си в Източна Европа институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT. Той е основан по модела на най-силните проучвателен центрове в света като Stanford, MIT и други.

INSAIT бе открит през 2022 година в София, учреден е в партньорство с ETH Zurich и EPFL и е част от Софийския университет “Св. Климент Охридски ”. Българската страна, Гугъл, DeepMind, AWS, SiteGround, VMWare и водещи български софтуерни бизнесмени влагат милиони в INSAIT.

Подобно на топуниверситетите по света, INSAIT обгръща необятен набор от действия - проучвания на международно равнище, просветителни стратегии, основаване на дълбокотехнологични стартъпи, работа с водещи R&D центрове и компании и други

Развойната активност на INSAIT включва редица стратегически сфери. Част от тях е Edge AI - нова платформа за AI в периферията (сателитни, мобилни данни) в партньорство с водещи европейски компании и университети като ETH Zurich, Немския аерокосмически център (DLR) и други

Фокус на INSAIT е и

роботиката с нови AI логаритми за машинно зрение

в роботиката и самостоятелното шофиране, в партньорство с огромна японска софтуерна компания. Развойната активност на института включва и квантови калкулации, GPTмодели и АI регулации.

Научен шеф и проектант на INSAIT е проф. Мартин Вечев от ETH Zurich, един от водещите учени в света в областта на компютърните науки и изкуствения разсъдък, съосновател на три сполучливи дълбокотехнологични стартъпа.

Само за една година INSAIT съумя да притегли в София имена като проф. Люк ван Гуул, един от най-реномираните международни AI учени, както и редица млади откриватели от “Оксфорд ”, “Карнеги-Мелън ” и други топуниверситети.

Друга високотехнологична компания,

привличаща милиони вложения,

измежду които и финансиране от Европейската комисия и Европейската централна банка, е българската компания EnduroSat.

Тя е профилирана в областта на наносателитните технологии и услуги и е дълготраен сътрудник на редица национални галактически организации, частни компании и механически университети от целия свят. Наносателитът е платформа с потребни товари (сензори, телескопи, камери и т.н.), които изпращат данни към клиенти от Космоса.

В началото на годината наносателит на EnduroSat полетя в Космоса с ракетата Falcon 9, изстреляна от компанията SpaceX на Илон Мъск.

Мисията на полета беше извеждане в орбита на 114 спътника от 24 страни.

Основател и изпълнителен шеф на EnduroSat е Райчо Райчев, който е специализирал в Станфорд, Института за галактически проучвания и Бразилската галактическа стратегия. Той е представител на България в Космическия съвещателен съвет към Организация на обединените нации. Създаването на EnduroSat е част от сбъдването на фантазията му да направи Космоса по-достъпно място за частни компании и проучвателен екипи.

“Все повече нови играчи навлизат в галактическия бранш и се надяваме те сполучливо да осъществят задачите си благодарение на нашите знания и сателитни системи ”, споделя Райчо Райчев.

Основаната от него високотехнологична компания сега създава технологии за задачи, свързани с проучване на далечния Космос и на Луната и за наблюдаване на Земята.

Не в Космоса, само че още веднъж над земята се развива различен български стартъп, основал революционна технология за доставки на артикули с дрон.

Успехът е на Dronamics, първата в света самолетна компания за карго дронове. В края на май тази година тя разгласи за сполучлив първия полет на нейния пълномащабен аероплан - “Черният лебед ”, на летище Балчик в България.

Компанията споделя, че дронът е с обхват 2500 км (разстояние, задоволително да покрие цяла Европа) и развива оптималната скорост от 200 км в час. Товарният му потенциал е до 350 кг и по това той се съпоставя с дребен бус. Управлява се наземно от двама водачи с опит в гражданската авиация.

Dronamics е основан от двама братя - Константин и Свилен Рангелови, пионери в авиацията, сходно на именитите братя Райт.

Постигнатият триумф е резултат от желанието им да намерят

по-бърз и екологичен метод за доставки

Двамата разкриват, че задачата им е да създадат допустима доставката в същия ден за всички и на всички места.

Dronamics има подписани две съглашения за огромно произвеждане на “Черния лебед ” в Европа и Австралия. Компанията се причисли към първата

мрежа за разпространяване на медицински дронове

в Обединеното кралство и има оповестени партньорства със Zero Petroleum и Cranfield Aerospace Solutions за приемане на други възможности без изкопаеми горива за зареждане на мотора на “Черния лебед ”.

“Отне ни голямо количество старания, религия и блян, с цел да потвърдим, че концепцията ни има същински капацитет в международен мащаб. Предстои ни идващото предизвикателство - разгръщането на комерсиалната ни активност ”, споделя Свилен Рангелов, съосновател и основен изпълнителен шеф на Dronamics. 

Солунският панаир – топ икономическо средище

Панаирът в Солун от десетилетия е икономическо средище, което притегля представители на водещи индустриални браншове и бизнесмени от целия свят. Всяка година деветте дни, през които се организира, са време за продан на бизнес хрумвания, само че и празник с развлекателни събития за всички възрасти. Традиционно Солунският панаир се посещава от над 200 000 души, а тази година изложителите ще са към 1500.

Освен място за правене на бизнес Международният панаир в Солун е и терен за политически срещи и послания. Тук се срещат водещи политици от разнообразни страни, а гръцкото държавно управление го употребява, с цел да насочи значими стопански послания към сънародниците си.

Тази година на него с изключение на министър председатели и министри от разнообразни страни, измежду които и България, ще участват и зам.-председателят на Европейска комисия Маргаритис Схинас, някогашният френски министър председател Доминик дьо Вилпен, кметовете на Истанбул и Солун и други

Денков и Мицотакис откриват палатата ни в Солун

Новото софтуерно лице на България ще бъде показано на 87-ия интернационален Солунски панаир, който ще се организира от 9 до 17 септември в гръцкия град. В него ще вземат участие към 60 български компании от разнообразни браншове. България е страна почетен посетител на панаира, по тази причина в Солун ще бъдат министър председателят Николай Денков, министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов, както и други министри. Българската палата ще бъде публично открита от Денков и от гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис.

На националния ни щанд, проведен от Министерството на стопанската система и промишлеността, ще бъдат показани няколко институции, измежду които Българска академия на науките, Националната компания индустриални зони, Българската организация за вложения и други На обособени щандове активността си ще презентират десетки български компании от разнообразни браншове – с изключение на високи технологии и IT там ще бъдат и компании, свързани с хранително-вкусовата индустрия, обучение, превоз, машиностроене и други

Българското показване ще бъде придружено и от културно-развлекателна стратегия с присъединяване на златните девойки от ансамбъла ни по художествена гимнастика, балет “Арабеск ”, Александър и Константин Владигерови и други В рамките на събитието ще се организира и гръцко-български конгрес, който ще бъде открит от министъра на стопанската система и промишлеността.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР